marți, 16 octombrie 2012

Sfantul Siluan Athonitul



Daca gandesti rau despre oameni, aceasta inseamna ca un duh rau viaza in tine si iti insufla ganduri rele impotriva oamenilor. Si daca cineva nu se pocaieste si moare fara sa fi iertat fratelui sau, sufletul lui se va pogora acolo unde salasluieste duhul rau care-i stapaneste sufletul.
Asta e legea pentru noi: daca ierti, aceasta inseamna ca Domnul te-a iertat; dar daca nu ierti fratelui tau,inseamnaca pacatul tau ramane cu tine.
Domnul vrea ca noi sa iubim pe aproapele; si daca tu gandesti despre ca Domnul il iubeste, aceasta inseamna ca iubirea Domnului e cu tine; si daca crezi ca Domnul iubeste mult faptura Sa si ti-e mila de intreaga zidiresi-i iubesti pe vrajmasii tai, iar pe tine insuti te socotesti mai rau decat toti, aceasta inseamna ca e cu tine un mare har al Duhului Sfant.
Cine poarta in sine pe Duhul Sfant, chiar daca nu mult, acela se intisteaza pentru toti oamenii ziua si noaptea, si in inima lui ii este mila de orice zidire a lui Dumnezeu si mai cu seama de oamenii care nu-l cunosc pe Dumnezeu sau se impotrivesc Lui si care, pentru aceasta, merg in focul chinurilor. El se roaga pentru ei ziua si noaptea, mai mult decat pentru sine insusi, ca toti sa se pocaiasca si sa cunoasca pe Domnul.
Hristos s-a rugat pentru cei ce-l rastigneau: Parinte, iarta-i ca nu stiu ce fac. Arhidiaconul Stefan se ruga pentru cei ce-l omorau cu pietre, ca Domnul sa nu le socoteasca pacatul acesta. Si noi, daca vrem sa pastram harul, trebuie sa ne rugam pentru vrajmasi. Daca nu ti-e mila de pacatosul care se va chinui in foc, aceasta inseamna ca nu este intru tine harul Duhului Sfant, ci in toate viaza un duh rau; si cata vreme esti inca in viata, sileste-te prin pocainta sa te eliberezi de el.
CUVIOSUL SILUAN ATHONITUL

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu